Fredagstankar om Rio

 
Jag älskar Brasilien! Det är helt klart ett utav mina favoritländer att resa i. Det är så vackert, rikt på kultur, underbara människor och jag tror alla kan hitta något som passar där. Landet är ju gigantiskt så det är klart att det skiljer sig mycket beroende på vart i landet en befinner sig. Rio de Janeiro och Ihla Grande var mina, liksom många andras favoriter. 

  
Rio de Janeiro, Brasilien Januari 2013

Rio de Janeiro har varit mitt drömresemål sen första gången jag hörde talas om Riokarnevalen, jag tror att jag gick i fyran då och fick syn på ett urblekt foto på en galet vacker brasiliansk kvinna i glittrig karnevalmundering. Därför var jag livrädd när vi först kom dit, jag var rädd för att jag var rädd för att bli besviken, jag hade byggt upp en så vacker dröm om Rio att den omöjligen kunde vara sann. Hur mycket jag än försökte skaka bort den så låg den kvar i mitt hjärta. Men Rio överglänste min dröm och var ännu bättre än jag någonsin ens kunnat hoppas på! 

Ipanema beach, Rio de Janeiro, Brasilien Januari 2013

Vi bodde på Books Hostel i stadsdelen Lapa, ett underbart hostel som ligger i ett gammalt kolonialhus. Vi bodde i en sovsal som hela tiden hade det stora fönstret på vid gavel ut mot gatan. Sällskapsdelen är helt okej i storlek även om baren är ganska liten. Men efter en kväll där förstår en helt klart varför. I och med att baren är så liten så måste alla i princip prata med alla och på en kväll lär en känna alla andra där. Detta hostel är ingenting för någon som letar efter lugn och ro, detta är ett party-hostel! På fredagarna innan Le Carnaval är det Street party i Lapa och trafiken stängs av, drinkar, samba, människor som dansar på gatan och världens härligaste stämning utlovas! 

Tommy på Books hostel, Januari 2013
Books Hostel, Rio de Janeiro, Brasilien 2013

Förutom fantastiska nätter så är det väldigt enkelt att ta någon av lokalbussarna till de olika turistattraktionerna, Sockertoppen, Jesusstatyn, Copacabana och Ipanema. På söndagar är det walking street vid Ipanema beach och den breda vägen används av inlinesåkare och cyklister eller människor ute på promenad. I närheten av stranden finns det en marknad som är väldigt mysig att gå och kika på men akta er för priserna, de är ordentligt sockrade!
 
Ipanema beach, Rio de Janeiro, Brasilien, Januari 2013
 

Tar ut min hemlängtan i förskott

Nedmontering av mitt hem

Jag både älskar och avskyr sista tiden innan en långresa, det är så himla mycket som ska tänkas på, när jag och T har flyttat ut så kommer det kännas så mycket bättre. Nu vill vi mest bara suga ut de sista dagarna hemma för att säga hej då till vår underbara lägenhet. Men det är så mycket att göra hemma så det finns nästan ingen tid till att njuta och mysa och när vi väl tar oss tid för det så får jag bara dåligt samvete...
 
Jag tror att tiden än så länge är på vår sida. En vecka innan utflytt och jag har redan hunnit packa massa idag under förmiddagen, det gäller bara att allting hamnar på rätt plats annars blir det ett helvete sen att rota fram det igen. Fyra högar ligger nu och skräpar i vardagsrummet: USA, JordenRunt, Slänga och Vinden.
 
Men jag börjar se ljuset i slutet av tunneln! Det är verkligen ett heltidsjobb det här, jag hade aldrig klarat av skolan samtidigt som jag hade tänkt. Jag trodde att jag skulle hinna plugga heltid bredvid detta och ändå är jag redan lite orolig för att inte hinna med i tid. 
 
En vecka till Utflytt, Två veckor till USA och Tre veckor till JordenRunt.

Saõ Paulo, Brasilien Januari 2013
 

Kulturchock- kulturkrock

Äntligen har jag fått tillbaka mitt hem!! Jag kan andas och fokusera på mitt eget liv igen!! 
 
Men jag måste säga att det var väldigt kul att sightseeinga i Stockholm, det är något speciellt att leka turist i sin egen stad. Den är ju väldigt vacker och både i fredags och i lördags hade vi ett fantastiskt väder! 
 
Alla mina Stockholmstips gick dock inte hem alls... så min plan jag lagt upp för helgen gick ganska mycket om intet men jag sparar den till nästa gång någon kommer hit och hälsar på, någon som kanske förtjänar den bättre! 
Stockholm Juni 2014

Topp 10 Sightseeing: 
Gamla Stan:
Stadshuset
Skansen
Vasamuseet
Södermalm:
(Mariaberget, Nytorget, Mosebacke, Loppis i Hornstull)
Medeltidsmuseet
Utsikten från Västerbron
Stockholms slott
Paraden när de byter Högvakten vid Slottet
City
(Kungsträdgården, Sergels Torg, Fika på taket till Kulturhuset, Hötorget och hötorgshallen, Promenera Drottninggatan mot Vasastan och läs Strindbergscitaten i gatan och avsluta i Blå Tornet på Strindbergsmuseet)
 
 

 Skansen, Stockholm Juli2012

Finns det tid över, åk ut till Waxholm med en av de äldre båtarna, eller till Drottningholms slott. 
Naturhistoriska museet och Cosmoniva, Fotografiska och Moderna museet rekomenderas även de varmt!
Skit i Nobelmuseet, det är pyttelitet och JÄTTEtråkigt!!