Grottsnorkling och tempelpromenader

Tulum är helt fantastiskt!
Igår började vi dagen med att hyra cyklar för att trampa oss iväg till mayaruinerna som ligger här i närheten och som alltså är det som finns kvar av ursprungliga Tulum, det var mycket längre än vi trodde (Än en gång, AVSTÅND asså!) Men det var så värt varende tramptag i den heta solen, vi blev glatt överraskade - inte bara för att ruinerna var så otroligt vackra men också för att de låg precis vid det turkosa stora blå och dessutom en av de vackraste stränder jag sett!! 

28/1-2015 Tulum Mayans ruiner, Mexiko
28/1-2015 Tulum Mayans Ruiner, Mexiko
28/1-2015 Tulum Mayans Ruiner, Mexiko
Så efter en stunds ruinande kunde vi svalka oss i det alldeles perfekt tempererade, klara havet, och det gjorde vi med råge! Vi badade både länge och väl innan vi började känna oss redo för den varma cykelturen in till den lite modernare varianten av Tulum.
28/1-2015 Tulum Maya ruinerna, Mexiko 
Väldigt nöjda och glada med gårdagen men med den värmande solen och den långa vägen färskt i minnet så bestämde vi idag att denna dag skulle spenderas lite svalare, och vi plumsade rakt ner i underjorden i Grand Cenote ("i underjordens land" från Herkules, sången om Hades, alltså ja vi snackar Disney, ploppade konstant upp i mitt huvud när vi simmade runt i grottorna fast det var en betydligt gladare miljö än så...)
29/1-2015 Gran Cenote Tulum, Mexiko
29/1-2015 Gran Cenote Tulum, Mexiko
Men det var vare sig skelett eller döda själar, och om det nu var det så missade i varje fall vi dem, men vi hade minsann en sak som Hades inte hade i vår underjordiska flod och det var Sköldpaddor!! De bodde där nere, en hel flock, det var hur många som helst. Inte stora havssköldpaddor utan mindre rödörade vattensköldpaddor, som är så söta!

29/1-2015 Grand Cenote Tulum, Mexiko
29/1-2015 Gran Cenote Tulum, Mexiko
Alltså det var så sjukt spännande att snorkla i grottor även om det var väldans mörkt och det knappt gick att se något under ytan, men stoppade när jag stoppade upp trynet så blev jag glatt överraskad över att jag befann mig mitt i en vattenfylld droppstensgrotta! Runt mitt huvud flög fladdermössen och jag kände att de gärna hade fått sova en lite stund till, det är inte mitt favoritdjur! De små är ju mycket bättre än de australiensiska bestarna men det där med rabies, alltså nej tack! 
29/1-2015 Grand Cenote Tulum, Mexiko
Det är lite sånt vi pysslar med här i Mexiko, imorgon åker vi lite norrut mot Akumal där vi hoppas på att få snorkla med stora havssköldpaddor, och jag har även hört ett rykte om sjöhästar! (Man kan hoppas, man kan hoppas!) Och jag kan ju också meddela att fnissa i en snorkel går alldeles utmärkt även det, i grottorna bodde nämligen såndana där fiskar som används på fish spa, de knapprade glatt av mina väldigt negligerade fötter så det kittlade duktigt, något obehagligt där i mörkret innan Tommy senare i solljuset kunde svara på gåtan för i mitt huvud kunde det ha varit precis vad som helst som killade mig under fötterna, jag menar Hades kunde ju ha glömt någon gammal själ, vem vet?!
 

En knölval och en filmstjärna!

 
...Vi har med andra ord haft fullt upp sedan Fijitime tog sin lata hand ifrån oss!
18/1-2015 Waikiki Hawaii, USA
Först ut är Knölvalen, som hoppade glatt vid North ShoreOahu, tyvärr såg vi inga sköldpaddor men vi håller hoppet uppe inför Mexikos vatten och känner oss ändå väldigt nöjda med knölvalar! Vi stod och klickade som två flippernördar på våra mobiltelefoner men tro inte att dessa grandiosa djur ville fastna på bild för det! Det finns en riktigt grynig bild där ett plask kan anas och gör upplevelsen en enorm orättvisa så den fick sparken och får inte vara med längre!
 XXX
Efter en hektisk och underbar vecka på Oahu som bestod av pubcrawl med amerikanska militärer som berättade de mest bisarra historier, utflykter runt ön och snorkling bar det av mot det amerikanska fastlandet och änglarnas berömda tillhåll: L.A!
Jag fick äntligen min hett efterlängtade SUSHI!
21/1-2015 Hollywood Los Angeles, USA
Framme på LAX hoppade vi på en flygbuss, precis som vi hade fått beskrivet för oss och sedan skulle vi byta till tunnelbanan (Ingen av oss hade en aning om att det fanns en sådan i L.A) Men vafan, hur svårt ska det vara? Well... Ibland är livet på en pinne lite jobbigare än andra dagar, speciellt mitt i natten i en tunnelbanevagn i Downtown Los Angeles... Jag vet att det säkert har tjatats om förut men vårt första möte med denna stad var som att kliva rakt in i en film, men tyvärr inte en rosaskimrande romantisk variant utan mer åt gangsterhållet, mer best-case-scenario-bli-rånade-på-allt-vi-äger-och-har, worst-case-scenario-ska-vi-inte-ens-gå-in-på... Med andra ord: HEEEELA vagnen stirrade på oss, och jag behöver väl inte ens nämna att det inte var på ett varmt, nyfiket och välkomnande sätt... så vi gav upp och sprang i panik med våra alldeles, vid det här laget alldeles för tunga väskor (ja, jag är en shopping-galen kvinna) ut ur tåget strax innan dörrarna gick igen för att istället ta en taxi till Hollywood!
20/1-2015 Hollywood boulevard Los Angeles, USA
21/1 2015 Chinese Theatre Hollywood, USA
Efter en god natts sömn gav vi oss ut i den gigantiska staden på nytt, det krävdes inte mycket för att jag skulle falla lika snabbt som en sprattlande elefant i kvicksand för denna förföriska metropol, oj vad jag blev kär! Det enda jag kunnat tänka på sen vi åkt därifrån är hur snabbt jag kan komma tillbaka igen... (!!!!)
 
Våra dagar i Los Angeles var inte många men väldigt fullspäckade, vi har åkt kors och tvärs för att hinna insupa så mycket som möjligt av den! Från Beverly Hills till Downtown, Hollywood och Santa Monica och det är inte helt lätt att välja ut någon favorit men jag måste nog nämna Brentwood lite extra... Vi gjorde ett besök vid Marilyn Monroe's grav och promenerad mellan Venice pier och Santa Monica's vilket var aningen längre än vi trodde, alltså det där med oss och avstånd kan ju diskuteras...
 
20/1 2015 Santa Monica Pier, Los Angeles USA
20/1-2015 Santa Monica Pier Los Angeles, USA

Sista dagen gjorde vi ett besök på Madame Tussaud's för att vi hade kommit över gratisbiljetter och båda velat gå sen vi var små, så vi knallade iväg in bland kändisarna i vaxdocksform, nämnde jag att vi såg den fruktansvärt dåliga skräckfilmen House of Wax för inte så länge sedan? Det var lite obehagligt i början för dockarna var utspridda i det första rummet vi kom in i och det tog en liten stund att urskilja vilka som var dockor och vilka som var levande människor... haha! Men vi vande oss snabbt och roade oss med att ta roliga bilder som jag kommer förpesta bloggen med (om jag hittar en internetuppkoppling som inte retar sönder mitt tålamod)
21/1-2015 Madame Tussaud's Hollywood, USA
När dagen var till ända och vi med sorg i sinnet var tvugna att bege oss ut till flygplatsen igen gav oss stan ett fantastiskt avsked i form av den livs levande Johnny Depp och inte bara en gammal, vaxig variant eller någon i look-alike form som ränner Hollywood Boulevard upp och ned dagarna i ända utan den RIKTIGA! (Mitt tonårs-jag hade väl antagligen dött av lycka) Men den lite mer mogna varianten av mig själv skrek faktiskt inte alls (snorkeln var ju nerpackad) utan behöll lugnet och snäppte lite bilder istället (åter igen flippernördsfingrar över hela smarphonens skärm hrm! Ja, även jag blev lite starstrucked) Men jag tänker inte rubba in det mer i alla era söta ansikten, bildbevisen på Facebook och Instagram får räcka för denna gång!
 
Nu är det dags för oss att ramla ned till restaurangen för en taco och en(?) margaritha! Ja, vi är alltså i Mexico men det tar vi nästa gång. Puss på er!

Aloha!

Så gick solen ned över Fiji och upp över Hawaii!
 
20 minuter i fyra landade vårt plan, mannen tvärsöver mittgången på planet hade snarkat högt och ljudligt exakt hela vägen från Samoa så mina nerver var på helspänn kan vi ju lugnt säga! Jag har blivit allergisk mot snarkare, det är det värsta ljudet jag vet numera! Hela flygplatsen var stängd och shutteln gick inte förrän vid sex, väl framme så kunde vi i alla fall lämna väskorna innan vi gick till ett starbuck's från vilket vi kunde se soluppgången (typ, vi såg stranden i soluppgången i alla fall) Det här med å dygna har jag blivit alldeles för gammal för, det är ju jobbigt ju! Men helt klart värt det för vi är i Hawaii!!!! Och det är awesome, mycket bättre än vi någonsin vågat hoppats på! 
12/1 2015 Honolulu Hawaii, USA 
Igår tog vi en hike upp på toppen av Diamond Head för att se utsikten, det var helt otroligt! När vi tagit oss till Vulkanen så började jag fundera över ifall den var aktiv eller inte - annars är det ju ingen sport att klättra på en vulkan liksom! Tommy bara skrattade åt mig och frågade om jag tyckte den verkade aktiv. Jag svarade att det kan jag ju inte veta här nerifrån! Han poängterade då att vi stod mitt i kratern... Jag kände mig så himla smart just då! IG i vulkankunskap...
11/1 2015 Waikiki beach Honolulu Hawaii, USA
Imorgon ska vi åka till North Shore och titta på sköldpaddor (förhoppningsvis!) Vi träffade en kvinna som är från Hawaii men bott i Alaska under nästan hela sitt liv men är tillbaka nu, hon berättade att knölvalarna just simmat ned därifrån för att kalva här så vi håller utkik efter valbebisar som besatta nu... haha! Och idag ska vi se om vi kan hyra varsin cykel och en surfbräda för att sedan ge oss ut och jaga några vågor. Asså livet hörrni! J'adore! 

12/1 2015 Diamond Head Hawaii, USA